Dikuasakan oleh Blogger.

About Me

Foto Saya
ipoh, perak
X KAGAT....?.

Blog Archive

SMS ampang ipoh 24 /6/ 11

gif webcam

DI SMA Chemor 13/5/12

pictures to gif

Di SMA Chemor

animated gif maker

Guru Pendidikan Islam Ulu Kinta Jun 13

http://picasion.com/i/1VkmT/

15 Mac 2010

susu kambing


Dalam keperitan panas mentari, kelihatan 3 susuk tubuh dalam perjalanan ke satu destinasi. wanita yang menghuni khemah itu sedang setia menanti kepulangan suami untuk rezeki mereka pada hari itu, yang ada bersamanya hanya seekor kambing betina tua yang kurus dan kekeringan susu.
Tatkala menjawab salam daripada 3 insan pengembara itu, dia menjawab tiada apa yang mampu dihidangkan kepada mereka kerana sang suami yang dinanti masih belum kunjung tiba. namun, dia berbesar hati menyediakan tempat untuk mereka menumpang berteduh buat sementara waktu bagi menghilangkan lelah sebelum perjalanan yang jauh diteruskan kembali. Kedengaran suara meminta izin dari wanita itu agar dapat sekiranya memberi mereka sejenis bekas dan apa yang boleh diguna untuk diperah susu daripada kambing betina tua itu..
Wanita itu terperanjat tetapi tetap menghulurkan bejana dari kulit sambil mengatakan yang kambing itu dah tua dan telah lama kekeringan susu apatah lagi keadaan mereka di padang pasir yang membuatkan kambing itu kurus kering.
Namun, itulah keajaibannya. apa yang tidak diketahui wanita itu adalah tetamunya itu bukanlah sembarangan orang tetapi Baginda adalah Rasul Junjungan Mulia, Muhammad Rasulullah dan sahabat-sahabatnya.
Rasulullah saw menggunakan tangan baginda yang mulia itu lalu mula memerah susu kambing. Bukan sahaja susu memenuhi bejana malah, kambing betina itu terus terusan mengeluarkan susu setiap kali diperah. Wanita itu sungguh kagum dan tidak putus-putus mengucapkan terima kasih  kepada para tetamunya yang kemudian meneruskan kembali perjalanan mereka.
Apabila suaminya pulang, tidak hentinya kisah itu diulang dan suami yang gembira itu menyatakan itulah Muhammad yang kisahnya didengar dari pekan dan semakin ramai pengikutnya.
Itu adalah satu daripada banyak lagi kisah Nabi tercinta dengan minuman kegemarannya, susu kambing. Sebenarnya, sesuatu yang sunnah itu banyak sekali fadilat dan manfaatnya, kerana rasulullah saw adalah insan terbaik pilihan Allah yang ditulis dalam al-Quran sebagai role model atau contoh ikutan yang baik untuk sekelian umat manusia. "Dan tidak Kami utuskan engkau wahai Muhammad meliankan untuk membawa rahmat ke seluruh alam". .
Wallahu a'lam....

Masjid Solatiah GR

http://picasion.com