Dikuasakan oleh Blogger.

About Me

Foto Saya
ipoh, perak
X KAGAT....?.

Blog Archive

SMS ampang ipoh 24 /6/ 11

gif webcam

DI SMA Chemor 13/5/12

pictures to gif

Di SMA Chemor

animated gif maker

Guru Pendidikan Islam Ulu Kinta Jun 13

http://picasion.com/i/1VkmT/

17 Mac 2010

SIAPA DAJJAL


Al-Dajjal ialah ("Pembohong/ penyamar" ) adalah satu bentuk jahat dalam pandangan Islam, yang akan muncul sebelum (Hari Kebangkitan Semula)
"Dajjal" adalah kata Arab lazim, digunakan dalam kata "nabi palsu". Tetapi "Al-Dajjal" merujuk kepada "Si Penyamar", satu pembohong spesifik menjelang kiamat. Istilahnya adalah Al-Masih Ad-Dajjal (Bahasa Arab untuk "Si Masih Palsu")
Sifat-sifat al-Dajjal
Dajjal disebut dalam berbagai hadis.menguraikan sifat-sifat ad-Dajjal, seperti berikut (dimana lazimnya dipercayai oleh Muslim):
•   Bentuk fizikalnya berbentuk cacat, dan buta pada mata kirinya.
Mata kanannya boleh melihat tetapi ia akan jadi gelap (hitam). Dalam beberapa hadis dia hanya ada satu-mata. Dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah sama dengan satu mil panjangnya, akan makan api dan menghembus asap, terbang di atas tanah dan menyeberangi laut.
•  Dia akan menipu para mukminin & mukminat, mengajar mereka yakni syurga(maksudnya Neraka) dan sebaliknya.
•   Huruf Arab "Kaf" "Faa" "Raa" (kafir, bermakna "kufur") akan muncul pada dahinya dan akan mudah oleh Muslim yang bisa membaca ataupun buta huruf.
•   Dia boleh melihat dan mendengar berbagai benda di banyak tempat pada waktu yang sama.
•   Dia mempunyai kuasa untuk mengelirukan manusia.
•   Dia akan cuba meletakkan manusia pada takhta Tuhan.
•   Suatu hari pada musim kemarau, dia akan bertanya: apakah kau mahu api atau air?
Jika anda memilih air itu bermakna yang anda minta adalah api, manakala jika anda minta api yang diberikan ialah air. Kamu akan di berikan air jika kamu mengakui Dajjal adalah tuhan dan kamu murtad dari agama Allah. Tetapi apabila kamu lebih memilih Api tetapi tetap berada di jalan Allah kamu akan di bunuhnya, menurut salah satu Hadis "Insya Allah, kamu mati syahid karana tetap berada di jalan Allah sehingga ajal menjemputmu" .
•   Dia akan mendakwa diri sebagai Tuhan dan akan menipu manusia dalam berfikir yakni dia telah bangun dari kematian. Salah satu orang khusus akan dia bunuh dan kemudian dia akan kini menghidupkan dia, sesudah itu Allah akan menghidupkan dia. Dia takkan mempunyai kuasa ini lagi. Pada sumber lain (menurut kepada seri Akhirat oleh Anwar al-Awlaki), seorang lelaki beriman akan datang dari Madinah terus ke Dajjal, berdiri pada atas Uhud, dan dengan beraninya mendakwa Dajjal adalah Dajjal. Dajjal kemudian akan bertanya: "Adakah anda akan percaya pada saya (yakni saya adalah tuhan) jika saya bunuh anda dan kemudian menghidupkan anda?". Dajjal akan melakukan sedemikian dan selepas penghidupannya lelaki beriman akan berkata bahwa dia semakin tidak percaya ketuhanan Dajjal.
•   Barang siapa yang menolak dan enggan percaya dengannya akan menderita kemarau dan kelaparan, barang siapa yang menerimanya akan hidup dalam kehidupan senang.
•   Setengah tradisi Islam mengaitkan yakni dia akan muncul pada Kota Isfahan
•   Dia tidak boleh  memasuki Makkah atau Madinah karena sudah dijaga malaikat
•   Imam Mahdi akan menentangnya dengan nama Islam.
•   Dia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. (Yesus) dekat pagar Ludd, di mana Israel yang sekarang ini.
Perlindungan dari Dajjal
Nabi Muhammad s.a.w. mengingatkan para pengikutnya untuk membaca dan menghafal sepuluh ayat pertama dari Surat Al Kahfi sebagai perlindungan dari Dajjal, dan kalau boleh berlindung di kota Madinah karena dajjal tidak akan pernah boleh masuk kota tersebut yang dijaga oleh para malaikat. Dia juga mengingatkan para pengikutnya untuk berdoa, "Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari musibah Dajjal." Dia juga menyatakan tidak ada musibah yang lebih hebat daripada Dajjal sejak penciptaan Nabi Adam a.s. hingga Hari Kebangkitan.

Masjid Solatiah GR

http://picasion.com