a. Berbuka dengan buah-buahan dan minuman
daripada bahan semulajadi. Elakkan pengambilan gula putih, sirap, pewarna dan
perasa tiruan. Gantikan dengan gula merah, madu lebah dan jus buah-buahan asli.
b. Disarankan
solat maghrib terlebih dahulu kerana memberi peluang kepada perut supaya
mencerna makanan.
c. Semasa
berbuka, sebaiknya ambillah makanan yang mudah dihadam,mengandungi
serat dalam kadar yang sedikit, kurangkan makanan yangberminyak,
berempah dan pedas. Perbanyakkan sayuran, tauhu dan kekacang. Kurangkan
pengambilan protein haiwan seperti daging kerana ia makanan yang paling
kompleks dan susah dihadam.
d. Minum
air putih atau teh herba yang mengandungi getah anggur, kembang semangkuk dan
biji selasih. Ia bertujuan untuk mencuci usus dan menyenagkan membuang air
besar.
e. Elakkan
pengambilan kopi dan teh, kerana minuman ini mengandungi kafein yang boleh
memberi banyak rangsangan kepada saraf dan jangtung ketika berpuasa. Kafein
juga memberi rangsangan kepada bahagian perut kerana mengandungi asid
hidroklorit berlebihan yang menyebabkan gestrik.
f. Pastikan
karbohidrat di dalam badan mencukupi. Sekiranya tidak mencukupi, badan akan
cepat terasa lemah dan tidak bertenaga di siang hari.
g. Tidak
perlu mengambil makanan tambahan seperti vitamin dan sebagainya kerana
kandungannya yang berlebihan akan terbuang menerusi air kencing
h. Rasulullah
menyarankan agar melewatkan sahur kerana ia menepati waktu bersarapan pagi.
Kajian pakar sains perubatan di Malaysia dan barat
menunjukkan
bahawa makanan yang utama dalam masa 24 jam ialah waktu
sarapan
pagi. Ia bertujuan untuk memelihara badan berbanding waktu lain.
Amalan
bersahur ini menjadi lebih penting untuk ketahanan badan terutama
kepada
kanak-kanak yang dilatih berpuasa kerana glukosa dalam darah akan menurun
selepas bangun tidur.