Dikuasakan oleh Blogger.

About Me

Foto Saya
ipoh, perak
X KAGAT....?.

Blog Archive

SMS ampang ipoh 24 /6/ 11

gif webcam

DI SMA Chemor 13/5/12

pictures to gif

Di SMA Chemor

animated gif maker

Guru Pendidikan Islam Ulu Kinta Jun 13

http://picasion.com/i/1VkmT/

19 Mac 2014

Sedekahlah kepada suami anda

Zainab adalah Seorang isteri yang  hartawan telah berkahwin dengan Abdullah bin Masud
RA seorang yang miskin. Beliau sangat berhajat untuk mensedekahkan harta kepada suaminya tetapi merasa ragu-ragu  samaada perbuatannya itu dibolehkan atau sebaliknya. Zainab menyuruh Abdullah bin masud supaya pergi berjumpa Nabi SAW untuk mengadu hal apakah hukum beliau boleh bersedekah untuknya.

 Suaminya berasa keberatan untuk berbuat demikian dan menyerahkan urusan itu kepada isterinya.Zainab terus pergi kerumah Nabi SAW dan didapati di rumah nabi ada seorang perempuan yang mengalami masaalah yang sama.
Semasa berbual-bual, kemudia lalu Bilal dan meminta jasa baik Bilal untuk menanyakan kepada Nabi SAW.tetapi beliau meminta Bilal menrahasiakan pengenalan diri kerana malu kepada Nabi SAW.
 Setelah Bilal bertemu dengan Rasullullah SAW, barulah dapat merungkaikan masaalah yang terbuku selama ini bahawa Rasullullah SAW memberitahu bahawa seseorang isteri yang bersedekah kepada suaminya akan mendapat 2 pahala iaitu pahala sedekah dan pahala kerabat.

Kesimpulannya wahai isteri-isteri banyaklah memberi pertolongan kepada suami-suami anda jika anda mahu kedua-dua pahala tersebut disamping ia juga akan mendapat payung dimahsyar nanti. Insya Allah..


Masjid Solatiah GR

http://picasion.com