Dikuasakan oleh Blogger.

About Me

Foto Saya
ipoh, perak
X KAGAT....?.

Blog Archive

SMS ampang ipoh 24 /6/ 11

gif webcam

DI SMA Chemor 13/5/12

pictures to gif

Di SMA Chemor

animated gif maker

Guru Pendidikan Islam Ulu Kinta Jun 13

http://picasion.com/i/1VkmT/

31 Mei 2011

bertudung tapi ketat

Kali ini teman nak mengisahkan gelagat remaja dan wanita melayu yang semacam menutup aurat tapi hakikatnya tidak.

Budaya malang sedang menimpa wanita islam dewasa kini ialah budaya berpakaian tetapi telanjang. adakah ini bermakna kiamat sudah dekat? ramai remaja islam yang berpakaian hanya mengikut fesyen sedangkan ianya bertentangan dengan Islam. Malang lagi apabila mereka menyangkakan bahawa dengan bertudung, mereka sudah menutup aurat.... sedangkan apa yang mereka lakukan hampir sama dengan hanya memakai tudung.


Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Aisyah r.a. bahwa ketika Asma' binti Abu Bakar r.a. bertemu dengan Rasulullah saw, ketika itu Asma' sedang mengenakan pakaian tipis, lalu Rasulullah saw. memalingkan muka seraya bersabda: "Wahai Asma'! Sesungguhnya, jika seorang wanita sudah sampai masa haid, maka tidak layak lagi bagi dirinya menampakkannya, kecuali ini ..." (baginda mengisyaratkan pada muka dan tangannya).Teman sebenarnya tak hairan sangat isu samada tutup aurat atau  tidak kerana rata – rata pimpinan negara  pun bersetuju yang penting kata mereka ` hati bersih ` dan apa erti bertudung tapi penuh kekotoran dan sebagainya.


Tapi teman kadang – kadang hairan jugak….kakitangan dipejabat – pejabat agama malah pejabat mufti yang juara perpaduan itu pun bermacam – macam fesyen dan sebagainya., tetapi hakikatnya begitulah. Gincunya pulak macam – macam color…maklum le Malaysiakan kaya dengan warna warni. Masa teman sekolah dulu guru likisan sebut ` awang larat `.Yang menghairankan lagi sepatutnya kebiasaannya pin` brooch ` ataupun keronsang tudungnya disemat didadanya….tapi ada pulak sematkan pin tudungnya diatas kepala tudung semacam budak – budak remaja yang sangkutkan cermin mata gelap mereka di kolar belakang bajunya…..macam – macam hal.


Tetapi lebih menghairankan lagi ada juga dikalangan yang faham Islam, malah anggota jamaah Islam juga tergadai prinsipnya terhadap hukum ini…nak tahu apabila hari perkahwinan anak mereka turut diadakan majlis bersanding dan berpakaian sendat….dengan alasan katanya ` sekali seumur hidup ` ataupun ` buat kenangan `.


Gamaknya orang melayu memang satu bangsa yang suka mengikut dan meniru. Cuma mengikut dan meniru Al – Quran sahaja yang tak berapa nak mahu. Kenapa ye….


Mungkin kerana setahun sekali dibaca semasa Tilawah Al – Quran….gamaknya dan hebatnya pulak di translipkan dalam bahasa Melayu, bahasa Arab, Bahasa Inggeris malah bahasa Perancis pun ada. Tapi habuk pun tarak....

Hebat Malaysia ini.

Masjid Solatiah GR

http://picasion.com